## Algebra: Ratio Word Problems

Related Pages Two-Term Ratio Word Problems More Ratio Word Problems Algebra Lessons

In these lessons, we will learn how to solve ratio word problems that have two-term ratios or three-term ratios.

Ratio problems are word problems that use ratios to relate the different items in the question.

The main things to be aware about for ratio problems are:

• Change the quantities to the same unit if necessary.
• Write the items in the ratio as a fraction .
• Make sure that you have the same items in the numerator and denominator.

## Ratio Problems: Two-Term Ratios

Example 1: In a bag of red and green sweets, the ratio of red sweets to green sweets is 3:4. If the bag contains 120 green sweets, how many red sweets are there?

Solution: Step 1: Assign variables: Let x = number of red sweets.

Step 2: Solve the equation. Cross Multiply 3 × 120 = 4 × x 360 = 4 x

Answer: There are 90 red sweets.

Example 2: John has 30 marbles, 18 of which are red and 12 of which are blue. Jane has 20 marbles, all of them either red or blue. If the ratio of the red marbles to the blue marbles is the same for both John and Jane, then John has how many more blue marbles than Jane?

Solution: Step 1: Sentence: Jane has 20 marbles, all of them either red or blue. Assign variables: Let x = number of blue marbles for Jane 20 – x = number red marbles for Jane

Step 2: Solve the equation

Cross Multiply 3 × x = 2 × (20 – x ) 3 x = 40 – 2 x

John has 12 blue marbles. So, he has 12 – 8 = 4 more blue marbles than Jane.

Answer: John has 4 more blue marbles than Jane.

## How To Solve Word Problems Using Proportions?

This is another word problem that involves ratio or proportion.

Example: A recipe uses 5 cups of flour for every 2 cups of sugar. If I want to make a recipe using 8 cups of flour. How much sugar should I use?

## How To Solve Proportion Word Problems?

When solving proportion word problems remember to have like units in the numerator and denominator of each ratio in the proportion.

• Biologist tagged 900 rabbits in Bryer Lake National Park. At a later date, they found 6 tagged rabbits in a sample of 2000. Estimate the total number of rabbits in Bryer Lake National Park.

## Use ratios to solve these word problems

Students can use simple ratios to solve these word problems ; the arithmetic is kept simple so as to focus on the understanding of the use of ratios.

These worksheets are available to members only.

What is K5?

K5 Learning offers free worksheets , flashcards  and inexpensive  workbooks  for kids in kindergarten to grade 5. Become a member  to access additional content and skip ads.

Our members helped us give away millions of worksheets last year.

We provide free educational materials to parents and teachers in over 100 countries. If you can, please consider purchasing a membership (\$24/year) to support our efforts.

Members skip ads and access exclusive features.

This content is available to members only.

Teaching support from the UK’s largest provider of in-school maths tuition

one to one lessons

schools supported

Built by teachers for teachers

In-school online one to one maths tuition developed by maths teachers and pedagogy experts

FREE daily maths challenges

A new KS2 maths challenge every day. Perfect as lesson starters - no prep required!

## 24 Ratio Word Problems for Year 6 to Year 8 With Tips On Supporting Pupils’ Progress

Emma johnson.

Ratio word problems are introduced for the first time in upper Key Stage 2. The earliest mention of ‘Ratio’ in the National Curriculum is in the Year 6 programme of study, where a whole section is dedicated to Ratio and Proportion.

At this early stage, it is essential to concentrate on the language and vocabulary of ratio. Children need to be clear on the meaning of the ratio symbol right from the start of the topic. Word problems really help children understand this concept, as they make it much more relevant and meaningful than a ratio question with no context.

## Ratio in KS2

Ratio in ks3, why are word problems important for children’s understanding of ratio, how to teach ratio word problem solving in year 6 and early secondary school , ratio word problems for year 6, ratio word problems for year 7, ratio word problems for year 8, more word problems.

Concrete resources and pictorial representations are key to the success of children’s early understanding of ratio. These resources are often used in word problems for year 3 , word problems for year 4 and word problems for year 5 . There is often a misconception amongst upper Key Stage 2 teachers and students, that mathematical equipment is only for children who struggle in maths. However, all students should be introduced to this new concept through resources, such as two-sided counters and visual representations, such as bar models as this can help with understanding basic mathematical concepts such as addition and subtraction word problems .

## All Kinds of Word Problems Four Operations

Download this free pack of mixed word problems covering all four operations. Test your student's problem solving skills over a range of topics.

As pupils progress into Key Stage 3, they continue to build on their knowledge and understanding of ratio. As students move away from the practical and visual resources, word problems continue to be a key element to any lessons involving ratio. As students move into Key Stage 4, they continue to build on this knowledge of ratio and can expect to encounter ratio and proportion word problems in their GCSE maths exams.

Ratio word problems are an essential component of any lessons on ratio, to help children understand how ratio is used in real-life. To help you with this, we have put together a collection of 24 word problems including multi-step word problems , which can be used by pupils from Year 6 to Year 8.

## Ratio word problems in the National Curriculum

Children are first introduced to ratio and ratio problems in Year 6. The National Curriculum expectations for ratio are that students will be able to:

• solve problems involving the relative sizes of 2 quantities where missing values can be found by using integer multiplication and division facts
• solve problems involving the calculation of percentages [for example, of measures and such as 15% of 360] and the use of percentages for comparison
• solve problems involving similar shapes where the scale factor is known or can be found
•  solve problems involving unequal sharing and grouping using knowledge of fractions and multiples.

Students in Key Stage 3 continue to build on their knowledge of ratio from primary. The expectations for Years 7 and 8 are that pupils will:

•  Use scale factors, scale diagrams and maps
• Express one quantity as a fraction of another, where the fraction is less than 1 and greater than 1
•  Use ratio notation, including reduction to simplest form
•  Divide a given quantity into two parts in a given part:part or part:whole ratio; express the division of a quantity into two parts as a ratio
•  Understand that a multiplicative relationship between two quantities can be expressed as a ratio or a fraction.
•  Relate the language of ratios and the associated calculations to the arithmetic of fractions and to linear functions.
• Solve problems involving percentage change, including: percentage increase, decrease and original value problems and simple interest in financial mathematics.

Solving word problems are important for helping children to develop their understanding of ratio and the different ways ratio is used in everyday life. Without this context, ratio can be quite an abstract concept, which children find difficult to understand. Word problems bring ratio to life and enable students to see how they will make use of this skill outside the classroom.

Third Space Learning’s online one-to-one tuition programme relates maths concepts to real life situations to deepen conceptual understanding. Personalised fill the gaps in each individual student’s maths knowledge, our programmes help to build skills and confidence.

It is important children learn the skills needed to solve ratio word problems. As with any maths problem, children need to make sure they have read the questions carefully and thought about exactly what is being asked and whether they have fully understood this. The next step is to identify what they will need to do to solve the problem and whether there are any concrete resources or pictorial representations which will help them. Even older pupils can benefit from drawing a quick sketch to understand what a problem is asking.

Here is an example:

Jamie has a bag of red and yellow sweets.

For every red sweet there are 2 yellow sweets.

If the bag has 6 red sweets. How many sweets are in the whole bag?

How to solve:

• We know that for every red sweet there are 2 yellow sweets.
• If there are 6 red sweets, we need to work out how many yellow sweets there must be.
• If there are 2 yellow sweets for each 1 red sweet, then we must need to multiply 2 by 6, to work out how many yellow sweets there are with 6 red sweets.
• Once we have worked out the total number of yellow sweets (12), we then need to add this to the 6 red sweets, to work out how many sweets are in the bag altogether.
• If there are 6 red sweets and 12 yellow sweets, there must be 18 sweets in the bag altogether.

How can this be represented pictorially?

• We can use the two-sided counters to represent the red and yellow sweets.
• If we put down 1 red counter and 2 yellow counters.
• We then need to repeat this 6 times, until there are 6 red counters and 12 yellow counters.
• We can now visually see the answer to the word problem and that there are now a total of 18 counters (18 sweets in the bag).

Word problems for year 6 often incorporate multiple skills: a ratio word problem may also include elements from multiplication word problems , division word problems , percentage word problems and fraction word problems .

Sophie was trying to calculate the number of students in her school.

She found the ratio of boys to girls across the school was 3:2

If there were 120 boys in the school

• How many girls were there?
• How many students were there altogether?

This can be shown as a bar model.

120 ÷ 3 = 40

40 x 2 = 80

• 200 students altogether

120 boys + 80 girls = 200

Pupils on the Eco Committee in Year 6 wanted to investigate how many worksheets were being printed each week.

They found that there were 160 maths worksheets and 80 English worksheets

What is the ratio of maths to English worksheets?

Ratio of 160:80

This can be simplified to 2:1 by dividing both 160 and 80 by 80

The Year 6 football club has 30 members. The ratio of boys to girls is 4:1. How many boys and girls are in the club?

Answer: 24 boys and 6 girls

The ratio of 4:1 has 5 parts

Boys: 4 x 6 = 24

Girls 1 x 6 = 6

Yasmine has a necklace with purple and blue beads.

The ratio of purple:blue beads  = 1:3

There are 24 beads on the necklace. How many purple and blue beads are there?

The ratio of 1:3 has 4 parts

24 ÷ 4 = 6 beads per part

Purple: 1 x 6 = 6

Blue 3 x 6 = 18

Maisie drives past a field of sheep and cows.

She works out that the ratio of sheep to cows is 3:1

If there are 5 cows in the field, how many sheep are there?

If there are 5 cows in the field, the 1 has been multiplied by 5.

We need to also multiply the 3 by 5, which is 15

At a party there is a choice of 3 flavours of jelly – orange, blackcurrant and lemon,

The ratio of the jellies are 3:2:1 (orange: blackcurrant: lemon)

If there are 9 orange jellies. How many blackcurrant and lemon jellies are there?

Answer: 6 blackcurrant and 3 lemon jellies

To get 9 jellies, we need to multiply 3 by 3. This means we need to multiply 2 x 3 = 6 and 1 x 3 = 3

The school photocopier prints out 150 sheets in 3 minutes.

How many sheets can it print out in 15 minutes?

Answer: 750 sheets in 15 minutes

We need to multiply 3 by 5 to get 15 minutes. This means we also need to multiply 150 by 5 = 750

Mason carried out a survey of the favourite sports of children in Year 6.

For every 3 students who chose football, 2 chose swimming and 1 chose basketball.

12 children chose football. How many took part in the survey altogether?

Answer: 24 children took part in the survey.

If we multiply 3 by 4, we get to the 12 students who chose football.

We need to also multiply the 2 by 4 (8 children chose swimming) and the 1 by 4 (4 children chose swimming)

12 + 8 + 4 = 24

David has 2 grandchildren: Maisie (age 6) and Lottie (age 3)

He decides to share £60 between the 2 children in a ratio of their ages.

How much does each child get?

Answer: Maisie gets £40, Lottie gets £20

Ratio of 2:1 = 3 parts

60 ÷ 3 = £20 per part

Maisie: 2 x 20 = £40

Lottie: 1 x 20 = £20

A rectangle has the ratio of width to length 2:3. If the perimeter of the rectangle is 50cm, what’s the area?

Width: 10cm

Length: 15cm

Divide 50 by 5 to work out 1 part = 10

The 2 widths must by 2 x 10 = 20

The 2 lengths must be 3 x 10 = 30

To work out the width of 1 side, divide the 20 by 2 = 10

To work out the length of 1 side, divide the 30 by 2 = 15

Area: 10 x 15 = 150cm2

In Bethany’s class there are 20 girls and 12 boys.

Write down the ratio of girls to boys in the simplest form

(Divide both sides by 4 = 5:3)

A piece of ribbon is 45cm long.

It has been cut into 3 smaller pieces in a ratio of 4:3:2

How long is each piece?

4:3:2 =9 parts: 45 ÷ 9 = 5cm per part

4 x 5 = 20cm

3 x 5 = 15cm

2 x 5 = 10cm

Chloe is making a smoothie for her and her 3 friends.

She has the recipe for making a smoothie for 4 people: 240ml yoghurt, 120 ml milk, 300ml apple juice, 180g strawberries and 1 table spoon of sugar.

• How much yoghurt would be needed to make a smoothie for 8 people.
• How many g of strawberries are needed to make the smoothie for 2 people?
• 480 ml yoghurt

240ml x 2 = 480

• 90g strawberries

180 ÷ 2 = 90

The ratio of cups of flour:cups of water in the recipe for making the dough for a pizza base is 7:4.

The pizza restaurant needs to make a large quantity of pizzas  and is using 42 cups of flour. How much water will be needed?

Multiply 7 by 6 to get 42 cups of flour.

We therefore need to also multiply the 4 by 6 to work out how many cups of water are needed.

Ahmed shared £56 between him and Hamza in a ratio of 3:5 (3 for Hamza and 5 for him).

How much did each get?

Answer: Ahmed got £35, his brother got £21

Ratio of 3:5 = 8 parts

56 ÷ 8 = £7 per part

3 x 7 =£ 21

5 x 7 = £35

Amber and Holly share some money in a ratio of 5:7

If Amber gets £30. How much do they have between them to share?

Amber gets £30 which is 5 parts: 30 ÷ 5 = 6

Holly gets 7 x 6 = £42

£30 + £42 = £72

Two companies are making an orange coloured paint.

Company A makes the orange paint by mixing red and yellow paint in a ratio of 5:7

Company B makes the orange paint by mixing red and yellow paint in a ratio of 3:4.

Which company uses a higher proportion of red paint to make the orange?

Answer: Company B uses more red paint.

Company A: 5:7 = \frac{5}{12} is red

Company B: 3:4 = \frac{3}{7} is red

We can compare the fractions by giving them the same denominator, to find the equivalent fractions.

Students in a school have to choose one Humanities subject – History or Geography.

The ratio of boys to girls is 5:4 and \frac{3}{5} of the girls study History.

There are 225 students in the year. How many girls study History?

The ratio of 5:4 has 9 parts. Divide 225 by 9 to work out 1 part = 25

There are 5 x 25 boys = 125  and 4 x 24 girls = 100

\frac{3}{5} of 100 = 60

The angles in a triangle are in the ratio of 3:4:5 for angles A, B and C

Calculate the size of each angle.

Angle A: 45°

Angle B: 60°

Angle C: 75°

3:4:5 = 12 parts.   180 ÷ 12 = 15 (each part is worth 15°)

3 x 15 = 45

4 x 15 = 60

5 x 15 = 75

The audience in a theatre has a ratio of 2:1 adults to children.

There are 2,250 people in the audience.

The cost of an adult ticket is £10 and a child ticket is £5

How much money did the theatre make from the ticket sales

2250 ÷ 3 = 750 people per part

Number of adults: 2 x 750 = 1500          Number of children: 1 x 750 = 750

Cost of adult tickets = 1500 x £10 = £15,000    Cost of child tickets = 750 x £5 = £3,750

Total cost: £15,000 + £3,750 = £18,750

Sophia and Jessica collect stickers and stamps.

Altogether they have the same number of stickers as stamps.

The ratio of stickers Sophia has to the stickers Jessica has is 3:7.

The ratio of stamps Sophia has to stamps Jessica has is 1:4

Show Jessica has more stamps than stickers.

Ratio of stickers to stickers has 10 parts

Ratio of stamps to stamps has 5 parts.

To make the stamps equivalent to the stickers, they need to be doubled – 1:4 becomes 2:8, compared to 3:7 stickers, therefore, Jessica has more stamps than stickers.

A drink is made by mixing pineapple and lemonade in the ratio of 1:4.

Pineapple costs £1.50 per litre. Lemonade costs £1.30 per litre (Bottles are sold in 1 litre containers)

How much will it cost to make 4 litres of drink?

Ratio of pineapple to lemonade has 5 parts

4l of drink = 4000 ml. 1 part = 4000 ÷ 5 = 800

Pineapple = 1 x 800 = 800ml

Lemonade = 4 x 800 = 3200ml

1 Bottle of pineapple will be needed (£1.50) and 4 bottles of lemonade (4 x £1.30 = £5.20)

Total cost = £1.50 + £5.20 = £6.70

The ratio of Amber’s age to Zymal’s age is 5:7

If Zymal is 12 years older than Amber, how old are both Amber and Zymal

Answer: Amber: 30 years & Zymal: 42 years

Zymal is 12 years older. This means that the 2 parts more in the ratio  of 5:7 must be worth 12 years. Therefore, 1 part = 6 years.

Amber is 5 x 6 = 30 years

Zymal is 7 x 6 = 42 years

Hamza, Jude and Adam are collecting red and yellow leaves for an art project.

In total they collect the same number of red and yellow leaves.

The 3 boys  collect red leaves in a ratio of 4:7:9 and yellow leaves in a ratio of 3:1:5 (Hamza:Jude:Adam)

Did Hamza collect more red leaves or yellow leaves?

Answer: Hamza collected more yellow leaves (60 yellow, compared to 36 red)

Red leaves have a ratio of 20 parts, yellow leaves have a ratio of 9 parts. To make them both equivalent, they both need to have 180 parts (20 x 9 = 180) and (9 x 20 = 180)

4:7:9 = 20 parts red leaves. Multiply each part by 9 36:63:81

3:1:5= 9 parts yellow leaves. Multiply each part by 20 = 60:20:100

Hamza collected more yellow leaves (60 yellow leaves and 36 red leaves)

Looking for word problems on more topics? Take a look at our practice problems for Years 3-6 including money word problems , time word problems , addition word problems and subtraction word problems .

Do you have students who need extra support in maths? Every week Third Space Learning’s maths specialist tutors support thousands of students across hundreds of schools with weekly online 1-to-1 lessons and maths interventions designed to address learning gaps and boost progress. Since 2013 we’ve helped over 150,000 primary and secondary students become more confident, able mathematicians. Learn more or request a personalised quote for your school to speak to us about your school’s needs and how we can help.

Subsidised one to one maths tutoring from the UK’s most affordable DfE-approved one to one tutoring provider.

Related Articles

## FREE Guide to Maths Mastery

All you need to know to successfully implement a mastery approach to mathematics in your primary school, at whatever stage of your journey.

Ideal for running staff meetings on mastery or sense checking your own approach to mastery.

## Privacy Overview

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

If you're behind a web filter, please make sure that the domains *.kastatic.org and *.kasandbox.org are unblocked.

## Praxis Core Math

Course: praxis core math   >   unit 1.

• Rational number operations | Lesson
• Rational number operations | Worked example

## Ratios and proportions | Lesson

• Ratios and proportions | Worked example
• Percentages | Lesson
• Percentages | Worked example
• Rates | Lesson
• Rates | Worked example
• Naming and ordering numbers | Lesson
• Naming and ordering numbers | Worked example
• Number concepts | Lesson
• Number concepts | Worked example
• Counterexamples | Lesson
• Counterexamples | Worked example
• Pre-algebra word problems | Lesson
• Pre-algebra word problems | Worked example
• Unit reasoning | Lesson
• Unit reasoning | Worked example

## What are ratios and proportions?

What skills are tested.

• Identifying and writing equivalent ratios
• Solving word problems involving ratios
• Solving word problems using proportions

## How do we write ratios?

• The ratio of lemon juice to sugar is a part-to-part ratio. It compares the amount of two ingredients.
• The ratio of lemon juice to lemonade is a part-to-whole ratio. It compares the amount of one ingredient to the sum of all ingredients.
• Determine whether the ratio is part to part or part to whole.
• Calculate the parts and the whole if needed.
• Plug values into the ratio.
• Simplify the ratio if needed. Integer-to-integer ratios are preferred.

## How do we use proportions?

• Write an equation using equivalent ratios.
• Plug in known values and use a variable to represent the unknown quantity.
• If the numeric part of one ratio is a multiple of the corresponding part of the other ratio, we can calculate the unknown quantity by multiplying the other part of the given ratio by the same number.
• If the relationship between the two ratios is not obvious, solve for the unknown quantity by isolating the variable representing it.
• (Choice A)   1 : 4 ‍   A 1 : 4 ‍
• (Choice B)   1 : 2 ‍   B 1 : 2 ‍
• (Choice C)   1 : 1 ‍   C 1 : 1 ‍
• (Choice D)   2 : 1 ‍   D 2 : 1 ‍
• (Choice E)   4 : 1 ‍   E 4 : 1 ‍
• (Choice A)   1 6 ‍   A 1 6 ‍
• (Choice B)   1 3 ‍   B 1 3 ‍
• (Choice C)   2 5 ‍   C 2 5 ‍
• (Choice D)   1 2 ‍   D 1 2 ‍
• (Choice E)   2 3 ‍   E 2 3 ‍
• an integer, like 6 ‍
• a simplified proper fraction, like 3 / 5 ‍
• a simplified improper fraction, like 7 / 4 ‍
• a mixed number, like 1   3 / 4 ‍
• an exact decimal, like 0.75 ‍
• a multiple of pi, like 12   pi ‍   or 2 / 3   pi ‍

## Things to remember

Want to join the conversation.

• Upvote Button navigates to signup page
• Downvote Button navigates to signup page
• Flag Button navigates to signup page

#### IMAGES

1. ratio word problems 2

2. How to Solve Ratio Problems Easily: Try These Tricks!

3. Ratio and Proportion Word Problems

4. Free worksheets for ratio word problems

5. Ratio and Rates Word Problems worksheets

6. solving ratios word problems solving word problems with

#### VIDEO

1. 10

2. Equivalent Ratios Word Problems- Part 2 (2023)

4. Word problems in ratio

5. Math II 6.1 Ratios and Proportions

6. Word Problem

1. Ratio Word Problems (video lessons, examples and solutions)

Ratio problems are word problems that use ratios to relate the different items in the question. The main things to be aware about for ratio problems are: Change the quantities to the same unit if necessary. Write the items in the ratio as a fraction. Make sure that you have the same items in the numerator and denominator. Ratio Problems: Two ...

2. Free worksheets for ratio word problems

Find here an unlimited supply of worksheets with simple word problems involving ratios, meant for 6th-8th grade math. In level 1, the problems ask for a specific ratio (such as, "Noah drew 9 hearts, 6 stars, and 12 circles. What is the ratio of circles to hearts?"). In level 2, the problems are the same but the ratios are supposed to be simplified.

3. Ratio Problem Solving

Ratio problem solving is a collection of ratio and proportion word problems that link together aspects of ratio and proportion into more real life questions. This requires you to be able to take key information from a question and use your knowledge of ratios (and other areas of the curriculum) to solve the problem. ...

4. How to Solve Ratio Word Problems

Solving Ratio Word Problems. To use proportions to solve ratio word problems, we need to follow these steps: Identify the known ratio and the unknown ratio. Set up the proportion.

5. Ratio Word Problems Solved

Write the ratio of girls to boys in his class. Reduce your answer to its simplest form. Solution: Total number of students = 16. Number of girls = 10. Number of boys = 16 - 10 = 6. Thus the ratio of girls to boys is 10 6 = 5 3. A bag containing chocolates is divided into a ratio of 5:7. If the larger part contains 84 chocolates, find the ...

6. Part to whole ratio word problem using tables

Discover how to solve ratio problems with a real-life example involving indoor and outdoor playtimes. Learn to use ratios to determine the number of indoor and outdoor playtimes in a class with a 2:3 ratio and 30 total playtimes. ... What you need to do in any word problem involving the ratios is exactly the same. Take the entire amount and ...

7. Equivalent ratio word problems (video)

Equivalent ratio word problems. Google Classroom. 0 energy points. About About this video Transcript. This video teaches solving ratio word problems, using examples like Yoda Soda for guests, fish ratios in a tank, ice cream sundae ingredients, and dog color ratios at a park. Mastering these techniques helps students tackle real-world math ...

8. Equivalent ratio word problems (practice)

Learn for free about math, art, computer programming, economics, physics, chemistry, biology, medicine, finance, history, and more. Khan Academy is a nonprofit with the mission of providing a free, world-class education for anyone, anywhere.

9. Solve Ratio Word Problems

In this video I'll show you how to solve multiple types of Ratio Word Problems using 5 examples. We'll start simple and work up to solving the most complex p...

10. Solving Ratio Word Problems (the easy way!)

This video focuses on how to solve ratio word problems. In particular, I show students the trick of multiplying each term in the ratio by x to help set up an...

11. Ratios

Learn all about ratios and solving ratio word problems. Check out all my videos at http://YouTube.com/MathMeeting

12. Solving Word Problems with Ratios

A. A ratio is simply a comparison between two amounts. When figuring out ratios, it is important to consider what two values are being compared. This can be expressed in fraction form, in word form, or simply by using a colon. When writing a ratio that is comparing a "part" to the "whole", list the "part" first, and the "whole ...

13. Word Problems Involving Rates and Ratios

Word problems involving comparing rates deal with distances, time, rates, wind or water current, money, and age. A step-by-step guide to solving rates and ratios word problems. To solve the word problems involving rates and ratios, follow these steps: Step 1: Find the known ratio and the unknown ratio. Step 2: Write the proportion.

14. 24 Ratio Word Problems for Grades 5-7

Ratios in 7th grade. Students in 7th grade continue to build on their knowledge of ratio from 6th grade. Calculate unit rates and solve problems for ratios comparing two fractions. Solve problems involving proportional relationships. Solve problems involving percentage change, including: percentage increase, decrease and original value problems ...

15. Ratios and rates

Pre-algebra 15 units · 179 skills. Unit 1 Factors and multiples. Unit 2 Patterns. Unit 3 Ratios and rates. Unit 4 Percentages. Unit 5 Exponents intro and order of operations. Unit 6 Variables & expressions. Unit 7 Equations & inequalities introduction. Unit 8 Percent & rational number word problems.

16. Ratio Word Problems

Ratio Word Problems. Here you will find a range of problem solving worksheets about ratio. The sheets involve using and applying knowledge to ratios to solve problems. The sheets have been put in order of difficulty, with the easiest first. They are aimed at students in 6th grade. Each problem sheet comes complete with an answer sheet. Using ...

17. Ratio word problems

K5 Learning offers free worksheets, flashcards and inexpensive workbooks for kids in kindergarten to grade 5. Become a member to access additional content and skip ads. Ratio word problems. Students can use simple ratios to solve these word problems; the arithmetic is kept simple so as to focus on the understanding of the use of ratios.

18. Ratio and Proportion Word Problems

This math video tutorial provides a basic introduction into ratio and proportion word problems. Here is a list of examples and practice problems:Percentages...

19. 24 Ratio Word Problems for Year 6 to Year 8

How to teach ratio word problem solving in Year 6 and early secondary school . It is important children learn the skills needed to solve ratio word problems. As with any maths problem, children need to make sure they have read the questions carefully and thought about exactly what is being asked and whether they have fully understood this.

20. How to Solve Ratio Word Problems

http://www.mathtestace.comhttp://www.mathtestace.com/fraction-word-problems/Need help solving word problems with ratios and fractions? This video will walk y...

21. Solving Ratio Word Problems: A Practical Approach

Ratio word problems provide real-life scenarios that involve ratios, allowing us to apply mathematical concepts to solve problems in various contexts. In this lesson, we will explore ratio word problems in detail, including definitions, step-by-step processes, relevant formulas, and practical examples.

22. Ratios and proportions

Things to remember. A ratio is a comparison of two quantities. A proportion is an equality of two ratios. To write a ratio: Determine whether the ratio is part to part or part to whole. Calculate the parts and the whole if needed. Plug values into the ratio. Simplify the ratio if needed.

23. Ratio Word Problems

This video focuses on how to solve ratio word problem in algebra 1. I show how to carefully translate the verbal portions of the problem in algebraic express...